Planujesz zrobić domowe kulki lub topicals przy użyciu zioła? Jeśli tak, to pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić, jest upewnienie się, że twoje zioło zostało zdekarboksylowane, co sprawi, że te przekąski, olejki itp. będą mocniejsze. Ponieważ surowy kwiat marihuany zawiera kwasy kannabinoidowe, które są pozbawione efektów psychoaktywnych, dekarboksylacja pomaga przekształcić kwasy kannabinoidowe w THC. Dobrze wiesz, co THC może zrobić - może sprawić, że będziesz na haju.
Po zebraniu marihuany i kiedy jest ona przeznaczona do suszenia i utwardzaniazachodzi naturalny proces dekarboksylacji, ale jeśli zioło jest wystawione na działanie promieni słonecznych przez dłuższy czas, zaczyna się rozkładać i powoduje częściową dekarboksylację. Aby dokładnie zdekarboksylować chwast, musisz wystawić go na działanie jakiejś formy ciepła.
Więc, jak można dekarboksylować chwast w domu? Prostą odpowiedzią na to pytanie jest podgrzanie marihuany w kuchence mikrofalowej. Ten post da ci przegląd terminu dekarboksylacji, dlaczego jest to ważne i zapewni ci szczegółowe kroki do dekarboksylacji zioła w twoim domu.
Więc, o co chodzi z tym czekaniem? Zanurzmy się!
SPIS TREŚCI
- Co to jest dekarboksylacja?
- Dlaczego dekarboksylacja jest ważna?
- Co powoduje dekarboksylację?
- W jakiej temperaturze należy podgrzewać zioło?
- Jak dekarboksylować zioło w domu?
- Czy dekarboksylacja niszczy CBD?
- Czy dekarboksylacja może być stosowana w produktach nadających się do palenia?
- Czy jest rola dla dekarboksylacji w podajnikach i preparatach do stosowania miejscowego?
- Podsumowując
Co to jest dekarboksylacja?
Dekarboksylacja, zwana również "odwęglaniem", jest procesem, który aktywuje związki takie jak THC i CBD w surowej marihuanie. Z naukowego punktu widzenia, proces ten obejmuje fizyczną zmianę struktury chemicznej związków chemicznych konopi znajdujących się w surowej roślinie konopi.
Podczas uprawy świeżej rośliny konopi, kannabinoidy zawarte w trichomach surowego kwiatu mają dodatkową grupę karboksylową dołączoną do łańcucha. Pozbycie się tej dodatkowej grupy karboksylowej pomaga w przekształceniu THCA (kwasu tetrahydrokannabinowego) w THC (tetrahydrokannabinol) i CBDA w CBD.
Zasadniczo proces dekarboksylacji polega na tym, że metody dekarboksylacji celują w nieaktywne kannabinoidy, takie jak THCA i CBDA, obecne w trichomach rośliny. Po rozpoczęciu podgrzewania marihuany, efekt jest odczuwalny w strukturze chemicznej, a dodatkowa grupa karboksylowa zostaje usunięta w procesie. Ostatecznie, aktywuje to związki THC i CBD w surowej marihuanie. Tak właśnie działa proces dekarboksylacji.
Dlaczego dekarboksylacja jest ważna?
Dekarboksylacja marihuany jest konieczna, jeśli planujesz spożywać kapsułki lub nalewki z dodatkiem marihuany. Dzięki dekarboksylacji, kannabinoidy występujące w roślinie konopi zostają aktywowane. W szczególności aktywowany jest tetrahydrokannabinol (THC) i kannabidiol (CBD) z rośliny konopi.
Zebrany kwiat marihuany zawiera nadmiar kwasów kannabinoidowych, które nie mają wiele lub nie mają żadnego psychoaktywnego wzmocnienia. Jeśli nie podgrzejesz kwiatu, te kwasy kannabinoidowe pozostają nieaktywne i nie są przekształcane w THC i CBD.
Mimo to, istnieją pewne korzyści z konsumpcji surowej marihuany. Surowa marihuana zawiera składniki odżywcze i witaminy. Jednak spożywanie jej w surowej postaci nie daje żadnych efektów psychoaktywnych.
Dzieje się tak, ponieważ THCA i CBDA mają dodatkową grupę karboksylową, która nie wiąże się z naszymi receptorami w mózgu. To wyjaśnia brak efektów psychoaktywnych podczas spożywania surowej marihuany.
Jednakże, kiedy podgrzewasz surową marihuanę, THCA i CBDA przekształcają się w THC i CBD. Po spożyciu zdekarboksylowanej marihuany, działa ona cuda z naszymi receptorami w mózgu i uwalnia neuroprzekaźniki w mózgu, które dają nam efekty psychotropowe.
Co powoduje dekarboksylację?
Dekarboksylacja marihuany ma miejsce, gdy zachodzi jedno z dwóch, tj. ogrzewanie lub utwardzanie. W procesie utwardzania, podczas dekarboksylacji zioła, istnieje szansa, że zioło zostanie częściowo zdekarboksylowane. Z drugiej strony, jeśli wystawisz swoje zioło na działanie ciepła, możesz spodziewać się pełnej dekarboksylacji zioła. W tym artykule skupimy się na dekarboksylacji zioła poprzez ogrzewanie.
Oto jak działają obie te metody:
Częściowa dekarboksylacja przez suszenie
Podczas procesu peklowania, gdy marihuana jest trzymana na otwartej przestrzeni, kwasy kannabinoidowe stopniowo przekształcają się w aktywne formy. Jeśli jednak roślina jest przechowywana przez dłuższy czas na otwartej przestrzeni, ulega degradacji, co powoduje częściową dekarboksylację.
Dekarboksylacja przez ogrzewanie
Kiedy wystawisz materiał z marihuany na działanie ciepła, możesz spodziewać się pełnej dekarboksylacji. Eksperci twierdzą, że ogrzewanie marihuany w temperaturze od 230 do 250 stopni Fahrenheita jest uważane za najlepsze miejsce do pełnej dekarboksylacji zioła.
Palenie i waporyzacja natychmiast dekarboksylują kannabinoidy, ponieważ spalanie odbywa się w wysokiej temperaturze. Ale podczas robienia jedzenia, podgrzewanie kannabinoidów w temperaturze pomiędzy 230 a 250 stopni Fahrenheita jest wymagane do dekarboksylacji kannabinoidów.
Jeśli twierdzisz, że "możemy dekarboksylować kannabinoidy podczas pieczenia", nie jest to możliwe, ponieważ wewnętrzne ciepło pieczonych smakołyków z dodatkiem konopi nie osiągnie optymalnej temperatury, która jest wymagana do dekarboksylacji. Z tego powodu wielu radzi, aby najpierw zdekarboksylować kwiat chwastu, a następnie dodać go do jadalnych potraw.
W jakiej temperaturze należy podgrzewać chwasty?
Jak już wiesz, aby dekarboksylować marihuanę, potrzebujesz temperatury pomiędzy 230 a 250 stopni Fahrenheita. Proces dekarboksylacji rozpoczyna się po wystawieniu zioła na działanie ciepła przez około 30-45 minut.
Ludzie mają tendencję do wybierania ogrzewania marihuany przez dłuższy czas, aby zachować terpeny. Teraz, jeśli rozważasz ogrzewanie konopi w wyższej temperaturze, powiedzmy powyżej 300 stopni Fahrenheita, to w tej temperaturze zarówno kannabinoidy, jak i terpeny ulegną zniszczeniu. Tak więc, zaleca się ogrzewanie konopi w odpowiedniej temperaturze.
Jak dekarboksylować zioło w domu
Jeśli świeżo wyhodowałeś swoje zioło w domu lub kupiłeś je w lokalnym sklepie z ziołami, tak czy inaczej, możesz łatwo dekarboksylować swoje zioło w swojej kuchni. Wszystko czego potrzebujesz to kuchenka mikrofalowa i jesteś gotowy do dekarboksylacji swojego zioła. Poniżej omówimy narzędzia, które są potrzebne do dekarboksylacji zioła, a także określimy szczegółowy proces dekarboksylacji zioła krok po kroku.
Jest rzeczą oczywistą, że nie trzeba skomplikowanych narzędzi do wykonywania dekarboksylacji chwastów. Wszystko, czego potrzebujesz do procesu dekarboksylacji jest proste narzędzia, które są łatwo dostępne w pomieszczeniu kuchennym. Oto dwie metody, których możesz użyć do dekarboksylacji swojego ziela.
Piekarnik i blacha do pieczenia
Źródło obrazu
Korzystanie z blachy do pieczenia i piekarnika jest najczęstszym sposobem dekarboksylacji chwastów. Wielu hodowców chwastów śledzić to podejście do decarb ich chwastów z jednego prostego powodu, to jest, wszystkie materiały wymagane do procesu dekarboksylacji są łatwo dostępne.
Chociaż ta metoda wydaje się być powszechnie preferowane przez plantatorów chwastów do odwęglania chwastów, to jest dla Ciebie, aby wiedzieć, że ta metoda jest zdecydowanie najbardziej śmierdzący metoda odwęglania chwastów. Podczas wdrażania tej metody, to najlepiej mieć wentylator z dołączonym filtrem węglowym do subside zapachu.
Oto lista narzędzi, których musisz użyć, aby odwęglić swoje zioło.
- Kuchenka mikrofalowa
- Blacha do pieczenia
- Młynek do mielenia
- Papier pergaminowy
Krok po kroku proces dekarboksylacji twojego zioła
Zanim przejdziesz do procesu dekarboksylacji, słowo ostrzeżenia, możesz dać się ponieść i spróbować podgrzać marihuanę w wyższej temperaturze, temperatura powyżej 310 stopni Fahrenheita zniszczy różne kannabinoidy w kwiatach i zniszczy terpeny w trawce. Spalenie terpenów odbierze trawce jej unikalny smak i zapach. Zaleca się więc gotowanie zioła w niższej temperaturze w piekarniku.
Oto krok po kroku podejście do dekarboksylacji chwastów:
- Rozgrzej piekarnik do 250 stopni Fahrenheita.
- Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym.
- Połam kwiat chwastu na mniejsze kawałki.
- Rozwałkuj kawałki kwiatu na papierze pergaminowym.
- Włóż blachę do piekarnika i piecz konopie przez 30 do 45 minut.
- Kiedy marihuana zmieni kolor na brązowy, wyjmij blachę i odłóż ją na bok, aby aktywowane ziele ostygło.
- Na koniec, włóż aktywowane zioło do młynka, aby grubo zmielić kwiat. Teraz, przechowywać kwiat chwastów w słoiku masona, aż będzie gotowy do użycia.
Piekarnik i torby do piekarnika
Źródło obrazuMetoda torby do piekarnika jest podobna do metody arkusza do pieczenia. W porównaniu do metody arkusza do pieczenia, metoda ta nie wymaga, aby umieścić dużo wysiłku do dekarboksylacji chwastów. Teraz, najlepszą częścią tej metody jest to, że zapach chwastu po podgrzaniu nie jest tak ostry, jak w porównaniu do innych metod.
Oto lista materiałów, które trzeba użyć do dekarboksylacji chwastów.
- Piekarnik
- Blacha do pieczenia
- Worki do piekarnika
Krok po kroku proces do dekarboksylacji swoje zioło
- Rozgrzej piekarnik do 250 stopni Fahrenheita.
- Połam kwiat marihuany na małe kawałki i włóż je do torby do piekarnika.
- Umieść węzeł w torbie do piekarnika. Robiąc to, zapach zioła pozostaje w torbie sam.
- Umieść torbę na blasze do pieczenia bez papieru pergaminowego.
- Piec marihuanę w temperaturze 250 stopni Fahrenheita przez 30 minut i usunąć torbę, gdy marihuana zamieni się w brązowawy kolor.
Czy dekarboksylacja niszczy CBD?
Nie, CBD i THC pozostają nienaruszone po dekarboksylacji. Mimo, że wysoka temperatura spieka zioło i sprawia, że pąk jest bezużyteczny, stałe ciepło przekształca surowe związki zioła w odurzające zioło. Faktycznie, dekarboksylowane zioło zawiera dużą ilość CBD i THC..
Czy dekarboksylacja odgrywa jakąś rolę w produktach nadających się do palenia?
Vape peny i jointy zawierają THCA i CBDA, podczas palenia te związki natychmiast przekształcają się w THC i CBD. związki te natychmiast przekształcają się w THC i CBD. Nie jest więc konieczne ich dekarboksylowanie.
Czy istnieje rola dekarboksylacji w produktach doustnych i miejscowych?
Źródło obrazuTak. Jeśli nasączyłeś swój kwiat zioła np. masłem, a następnie użyłeś go do wypieku edibles, na pewno będą jakieś efekty THC podczas procesu pieczenia. Ale jeśli dekarboksylowałeś swój kwiat przed zmieszaniem go z masłem, wtedy twoje edibles będą mocniejsze.
W przypadku robienia edibles lub topicals jak oleje, balsamy itp. dla produktów medycznych, dekarboksylacja kwiatu jest ważna. Powodem jest to, że proces dekarboksylacji ustanawia związki THC i CBD w podrobach i produktach topikalnych, które zapewniają korzyści medyczne, gdy są spożywane lub stosowane na ciało.
Producenci wytwarzający środki spożywcze lub topikalne z powodów medycznych nie mogą lekceważyć procesu dekarboksylacji. Chociaż proces dekarboksylacji jest naturalny, możemy go jeszcze bardziej usprawnić, używając odpowiednich narzędzi do produkcji pysznych śliniaków.
Podsumowując
Ponieważ surowy kwiat ziela zawiera kwasy kannabinoidowe, które nie mają działania psychoaktywnego, kwiat ziela musi zostać zdekarboksylowany, aby uzyskać działanie psychoaktywne. Dekarboksylacja jest procesem, który zmienia strukturę chemiczną związków konopi. Usuwa on dodatkową grupę karboksylową zawartą w kwasach kannabinoidowych, która aktywuje związki takie jak THC i CDB. Kiedy THC jest aktywowane, daje efekty psychoaktywne.
Zebrany kwiat zioła zawiera nadmiar kwasów kannabinoidowych, które muszą zostać usunięte, aby uzyskać efekty psychoaktywne. Tak więc, poprzez podgrzanie surowego kwiatu konopi można aktywować THC, który daje odurzającą przyjemność, której szukasz.
Dekarboksylacja występuje albo przez utwardzanie lub ogrzewanie. W trakcie suszenia istnieją szanse, że trawka zostanie częściowo zdekarboksylowana. Jeśli pozostawione na otwartej przestrzeni przez długi okres czasu, można oczekiwać, że zioło ulegnie degradacji, a to powoduje częściową dekarboksylację. Jednakże, kiedy wystawiasz swoje zioło na działanie ciepła, możesz w pełni zdekarboksylować swoje zioło.
Teraz pytanie brzmi, w jakiej temperaturze należy podgrzewać zioło? Aby zdekarboksylować kwiat marihuany, eksperci twierdzą, że zioło powinno być ogrzewane w dowolnym miejscu pomiędzy 230 a 250 stopni Fahrenheita. Kiedy wystawiasz swoje zioło na działanie ciepła przez około 30 do 45 minut, proces dekarboksylacji rozpoczyna się.
Słowo ostrzeżenia, nie należy podgrzewać kwiat chwastów powyżej 300 stopni Fahrenheita. Jeśli to zrobisz, wiele mono i seskwiterpenów wyparuje, pozostawiając za sobą nieprzyjemny aromat.
Możesz podgrzać swój kwiat marihuany w zaciszu własnego domu. Wszystko, czego potrzebujesz to kuchenka mikrofalowa, blachy do pieczenia, torby do piekarnika i kilka innych materiałów i jesteś gotowy do dekarboksylacji swojego ziela. Nie ma wymogu stosowania skomplikowanych narzędzi do przeprowadzenia procesu dekarboksylacji zioła.
Jako ostatnia myśl, ważne jest, aby pamiętać, że przed użyciem zioła w edibles lub topicals, należy najpierw dekarboksylacji zioła przy użyciu odpowiednich materiałów i temperatury, aby uzyskać wymagane korzyści z zioła.