Co to jest zimnowodny Hasz?

Wiedza o konopiach

Hasz, czyli haszysz, istnieje od wieków. Hash jest zrobiony z żywicy pobranej z dojrzałych żeńskich roślin konopi. Żywica marihuany jest lepką substancją, podobną do soku z drzewa, produkowaną przez gruczoły żywiczne. Te dojrzałe gruczoły żywiczne, czyli włośniczki, zawierają wszystkie aromatyczne terpeny i kannabinoidy, które ułatwiają nam korzystanie z marihuany.

Zbieranie tej żywicy i prasowanie jej w haszysz to wielowiekowa tradycja w takich miejscach jak Maroko i Indie. Dzisiejsze nowoczesne techniki produkcji haszyszu wprowadziły haszysz na legalne rynki konopi wszędzie. Koneserzy konopi cieszą się jego smakiem i mocą - efekty działania haszyszu są znacznie silniejsze niż palenie kwiatów marihuany, ponieważ stężenie konopi indyjskich jest znacznie większe.

Ekstrakcja haszyszu w zimnej wodzie

Aby zrobić haszysz, lepkie, żywiczne włośniki są oddzielane od rośliny różnymi metodami. Przesiewanie na sucho powoduje oddzielenie trychomów poprzez filtrowanie ich przez szereg sit. Po wielokrotnym przesiewaniu i zebraniu żywicy (zwanej również kiefem), jest ona gotowa do użycia.

Haszysz zimnowodny, znany również jako woda lodowa, bezrozpuszczalnikowa lub bąbelkowa, wykorzystuje lód i wodę do wybijania trychomów wolnych od rośliny. W miarę jak lodowata woda chłodzi materiał roślinny, włośniaki, które nie są rozpuszczalne w wodzie, stają się kruche i odrywają się. Żywica jest filtrowana z wody. Po wyschnięciu można ją utwardzać i palić. To jest wodny haszysz.

Metoda produkcji haszyszu w zimnej wodzie została spopularyzowana w latach 90-tych, w dużej mierze dzięki znanemu producentowi haszyszu Mili Jansenowi, alias Hash Queen, który zaprojektował linię worków zapylających do odcedzania haszyszu w wodzie lodowej. W ostatnich latach komercyjnie ekstrahowany haszysz przy użyciu rozpuszczalników, takich jak butan, odsuwał na bok wodny haszysz na półkach sklepowych. Jednak producenci wodnego haszyszu udoskonalili swoje metody, a najwyższej jakości wodny haszysz jest obecnie sprzedawany jako "wosk bezrozpuszczalnikowy", co odzwierciedla zapotrzebowanie konsumentów na produkty z konopi bez użycia chemikaliów.

Jakie są kroki do zrobienia zimnowodnego haszyszu?

Istnieje kilka sposobów na zrobienie haszyszu w zimnej wodzie, jeśli jesteś zainteresowany zrobieniem go samemu. Ed Rosenthal, ekspert w dziedzinie tworzenia haszyszu i guru konopi, przedstawia na swojej stronie internetowej sześć metod wytwarzania haszyszu dla majsterkowiczów. Można użyć gotowych torebek, filtrów do kawy, a nawet miksera. Niezależnie od tego, czy robisz swój własny haszysz w zimnej wodzie, czy kupujesz go w profesjonalnej ekstraktorze, kroki do ekstrakcji zimnej wody są takie same:

  1. Materiał roślinny (który może zawierać liście, przycięcie, pąki i potrząsanie) jest zanurzony w wodzie z lodem.
  2. Woda chłodnicza i materiał roślinny są delikatnie mieszane
  3. Głowice włoskowate zamarzają i odłamują się od rośliny
  4. Trychomy wypełnione żywicą, oddzielające się od materii roślinnej, zlewają się
  5. Woda jest filtrowana, a żywica zbierana
  6. Żywica jest starannie suszona i prasowana
  7. Efektem końcowym jest aromatyczny, wodny haszysz, bez rozpuszczalników i ekstraktów.

Jakie są korzyści z wydobywania haszyszu z zimnej wody?

  • Jest wolny od rozpuszczalników i chemikaliów.

Wiele koncentratów konopi indyjskich jest ekstrahowanych przy użyciu butanu, propanu, etanolu lub CO2. Haszysz z zimnej wody jest wolny od rozpuszczalników - stosuje się tylko wodę i filtrację.

  • To jest bezpieczne.

Niemożliwe jest poważne zranienie siebie lub innych osób wytwarzających wodny haszysz, ponieważ w procesie tym nie wykorzystuje się żadnych materiałów łatwopalnych ani maszyn, które wymagają ekstrakcji na bazie rozpuszczalników.

  • To jest pełne spektrum.

Metoda ekstrakcji zimną wodą zachowuje wszystkie korzystne kannabinoidy i terpeny rośliny.

  • Jest wszechstronny.

Wysokiej jakości wodny haszysz może być palony samodzielnie lub z kwiatami, albo za pomocą rury przeznaczonej do odparowywania koncentratów (zwanej również platformą wiertniczą lub platformą do parzenia). Świetnie nadaje się też do wyrobu jadalnych potraw.

Wiele osób jest zachwyconych niepowtarzalnym, pełnym spektrum doświadczeń silnego, naturalnego haszyszu. Jeśli jesteś nowy w konsumpcji konopi w postaci haszyszu, poproś lokalnego budtendera o wodę z lodem lub haszysz bezrozpuszczalnikowy - lub spróbuj zrobić swój własny! Uwaga dla początkujących konsumentów: działanie haszyszu, który jest silnym koncentratem marihuany, jest znacznie silniejsze niż palenie kwiatów marihuany. Idź nisko i powoli, i ciesz się swoim haszowym doświadczeniem jako odpowiedzialny konsument konopi.