Konopie i marihuana w Twojej kuchni - Konopne zajęcia kulinarne online już 22 maja

Ciekawostki

"Konopie i Cannabis w kuchni" to warsztaty kulinarne online, które odbędą się 22 maja. Wydarzenie to jest świetną okazją do nauczenia się, jak zrobić domowe kwiatostany konopi i inne produkty z konopi. Uczestnicy zrobią domowe masło konopne i inne potrawy z jego wykorzystaniem. Dowiedzą się również, jak zrobić wegański nabiał z nasion konopi. Warsztaty poprowadzi Gosia Szakula (autorka książki "Konopie i Cannabis w kuchni"). Prowadzi również bloga Smiling Spoon, na którym omawia wykorzystanie konopi w kuchni.

Konopie i marihuana w Twojej kuchni - Konopne zajęcia kulinarne online już 22 maja

Zapraszamy wszystkich naszych czytelników na warsztaty z gotowania o tematyce konopnej. Odbędą się one online 22 maja. Oznacza to, że każdy może wziąć w nich udział z dowolnego miejsca na świecie, gdzie ma dostęp do internetu i kuchni. Za całość odpowiada Małgorzata Szakula, autorka książki kucharskiej, w której znajdują się przepisy na dania z wykorzystaniem konopi włóknistych (CBD), a także autorka bloga Smiling Spoon, na którym pojawiają się konopno-kulinarne porady i triki. To nie pierwszy raz, kiedy Gosia organizuje warsztaty z kuchni konopnej. Odbyły się one w Warszawie (Poznań), Wrocławiu, Krakowie i Kurozwekach.

Harmonogram warsztatów.

Szkolenie będzie dotyczyło wykorzystania różnych części i składników konopi w kuchni. Dotyczy to zarówno nasion, z których można zrobić olej, mąkę czy białko, jak i liści, łodyg, czy wreszcie kwiatostanów. Podczas warsztatów uczestnicy nauczą się przygotowywać następujące potrawy:

Masło konopne infuzowane CBD /THC (znane również jako. ekstrakt z nasion konopi / konopi
Makaron z konopnym pesto, szparagami i pomidorkami cherry z masłem konopnym infuzowanym CBD/THC
Praliny konopne infuzowane masłem konopnym CBD / THC
Mleko konopne i twaróg konopny
Bezglutenowe ciasteczka z mąki konopnej, tahini i orzechów
Gryczane bliny z wegańskim łososiem, kaparami i kremowym dipem hempeed

Część praktyczną poprzedzi teoretyczne wprowadzenie do Cannabis sativa L., produktów konopnych i ich właściwości. Wyjaśnione zostanie również jak łączyć konopie z innymi składnikami oraz jak bezpiecznie je przetwarzać i dozować.

Uczestnicy będą mogli otrzymać wyjątkowe konopne upominki dzięki wsparciu polskich producentów. Wśród nich znajdzie się wysokiej jakości suszony olej CBD od Freedom Farms, nasiona konopi, białko konopne i mąka konopna od dobrekonopie.pl

Legalność produktów konopnych i żywności zawierającej ich zawartość

Zgodnie z ustawą o przeciwdziałaniu narkomanii z 29 lipca 2005 roku w Polsce można legalnie uprawiać i wprowadzać do obrotu konopie włókniste. Konopie siewne, które zawierają mniej niż 0,2% THC. Są one legalne w Polsce i nie mają działania psychoaktywnego. Możemy je również stosować w kuchni. Prawo dopuszcza jedynie medyczne wykorzystanie konopi innych niż włókniste. Bogatą w THC, suszoną marihuanę medyczną można kupić tylko na receptę w aptekach dla pacjentów medycznych. Pacjenci, którzy mają dostęp do medycznego surowca i mają prawo wykorzystać go w warsztacie do wykonania legalnego, domowego ekstraktu z konopi.

Zarejestruj się i dowiedz się więcej o warsztatach w TUT A J.